Firewall Nedir, Ne İşe Yarar? | İsim Tescil

Sunucu 0
Paylaş:

Bir “Güvenlik Duvarı” olan Firewall, kısaca bir bilgisayar savunma mekanizması donanımıdır. Bir ağ ile internete bağlı olan tüm bilgisayarlar birçok virüs, zararlı yazılım ve bilgisayara sızabilecek hacker tehdidi altındadır.

Firewall, bilgisayarı bu tehditlerden koruyan donanımdır. Firewall, zararlı yazılımlara karşı bir duvar örer ve bunların ağ yolu ile bilgisayara sızmasının önüne geçer. Kısacası, Firewall internette güvenli kalma yöntemlerinden biridir. Donanım tabanlı ya da yazılım tabanlı olan Firewall çeşitlerinin kendi içlerinde belli başlı kuralları vardır.

Firewall Nedir, Ne İşe Yarar

Donanım tabanlı Firewall, daha güçlü korumaya ihtiyaç duyan ağ sistemleri için tasarlanmıştır. Yazılım tabanlı Firewall ise tek ağ ve ev bilgisayarları için kullanılabilir. Firewall’un bilgisayarınızı korumaya devam etmesi için sürekli açık olması ve gerektiğinde güncellenmesi gereklidir. İnternetten belli başlı verilerin geçişleri, paket giriş çıkışları olarak da bilinir.

Firewall, bu paket giriş çıkışlarını sürekli kontrol eder. Firewall’un bazı paketlerin girişine izin verirken, bazılarına izin vermemesine paket filtreleme adı verilir. Bir diğer Firewall veri kontrol şekli ise Proxy Service’tir. Proxy Service’te Firewall, gelen verileri kaydeder, detaylı bir inceleme yapar ve diğer verilerle karşılaştırır. İncelenen verilerin içerisinde zararlı olarak işaretlenen bir yazılım kodu varsa paket zararlı olarak işaretlenir ve Firewall bu paketin sistem içerisine girişine izin vermez.

Windows Firewall, dünya genelinde en çok kullanılan güvenlik duvarı çeşitlerinden biridir. Windows yazılımına sahip olan bilgisayarlarla birlikte ücretsiz olarak kullanılabilen Windows Firewall’un yeni sürümleri de geçmişe nazaran oldukça gelişmiş durumda. Ancak yine de tamamen güvenli bir internet kullanımı için Windows Firewall kullanırken, güvenlik duvarını bir antivirüs programı ile desteklemekte fayda var.

Firewall internet kullanımını güvenli hale getiren son derece önemli bir donanım olsa da, pek çok kişinin sık sık “firewall kapatma” ile ilgili sorularının olduğunu görürüz. Peki, Firewall bu kadar önemli ise, neden güvenlik duvarı kapatmaya ihtiyaç duyuluyor?

Windows Firewall da dahil olmak üzere çeşitli güvenlik duvarı donanımları farklı nedenlerden dolayı açmak istediğiniz sayfaları, download yapmak istediğiniz siteleri ya da çeşitli indirme işlemlerini zararlı yazılım olarak algılayabiliyor.

Firewall bu durumda yapmak istediğiniz işleme de izin vermemiş oluyor. Bu nedenle internet kullanıcıları Firewall kapatma ya da ayarlarını değiştirme durumunda kalabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız Firewall ayarlarınızı değiştirebilir ya da sınırlı bir süre için güvenlik duvarınızı kapatabilirsiniz.

Eğer Windows Firewall donanımı kullanıyorsanız, güvenlik duvarı kapatma için başlat menüsünden arama yaparak uygulamanızı bulun ve Windows ve Güvenlik Duvarı dosyasına girin. Bu kısımda “Windows Güvenlik Duvarı’nı etkinleştir” seçeneğine tıklayarak güvenlik duvarınızı açabilir ya da “devre dışı bırak” seçeneğini işaretleyerek güvenlik duvarınızı istediğiniz süre içerisinde kapatabilirsiniz. Ayrıca Firewall yazılımlarının içinde kullanıcıların alışkanlıklarına ve ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek olan çok sayıda tercih seçeneği de mevcuttur.

Firewall uygulamasının içinde istediğiniz özellikleri seçip kaydederek, internet kullanımı sırasında güvenlik duvarınızın sizin ihtiyaçlarınıza uygun şekilde hareket etmesini de sağlayabilirsiniz. Firewall kapatma, tercih seçeneklerinin ihtiyaçlarınıza cevap vermediği durumlarda kullanılabilecek son seçim olmalıdır.

Firewall açık olduğu sürece bilgisayarınızı korur ve zararlı yazılımları ya da virüsleri engeller. Belirli aralıklarla güvenlik duvarınızı taradığınızda bir gün içerisinde bile Firewall’un pek çok saldırıyı önlediğini görebilirsiniz. Sadece virüsler ve zararlı yazılımlar değil, güvenlik riskleri de güvenlik duvarı tarafından ortadan kaldırılan sorunlardandır. Bu nedenle bir ağa bağlı olan tüm bilgisayarların mutlaka bir güvenlik duvarına sahip olmaları hayati önem taşır.