Google Search Console Kaydi Nasil Yapilir?
Google Search Console Kaydı Nasıl Yapılır
Google Search Console Nedir ?
Google Search Console, web geliştiricileri, site sahipleri, SEO uzmanları tarafından web sitelerin detaylı analizi, aylık, haftalık, günlük tıklanma oranı istatistikleri, mobil uyumluluk sorunları gibi siteniz hakkında birçok istatistiği barındıran ve Google tarafından ücretsiz sunulan bir web geliştirici aracıdır. Google Search Console’a site eklemek birkaç adımla mümkün.
Google Search Console’a kayıt olmak için birden fazla varyasyon bulunmaktadır. Bunlar ; DNS kaydı ile Google Search Console kaydı, HTML etiketi, HTML dosyası, eğer Wordpress tabanlı bir web siteniz bulunuyorsa eklentiler ile kayıt olma gibi seçenekler mevcuttur
1- DNS ile Search Console Kaydı
2- HTML Dosyası ile Search Console Kaydı
3- HTML Meta Etiketi ile Search Console Kaydı
DNS ile Google Search Console Kaydı
https://search.google.com/search-console/welcome?utm_source=about-page adresinden Google Search Console’a giriş yapınız. İlgili kaydı gerçekleştireceğiniz gmail adresi ile oturum açınız. DNS ile Search Console’a kayıt olmak için Alan Adı kısmından kaydımızı gerçekleştiriyoruz.
İlgili kısma alan adınızı yazdıktan sonra Devam butonuna tıklıyoruz.
Devam butonuna tıkladıktan sonra yukarıda yer alan ekran gelecektir. Bu ekrandaki TXT kaydını kopyalayıp Hybrid Panel’imize giriş yapıyoruz. Hybrid Panel’de ilgili alan adımızı seçtikten sonra, DNS > DNS Listesi > Txt kayıtları kısmından yeni bir TXT kaydı ekliyoruz
Kayıt adı kısmına “@” ve Kayıt bilgisi kısmına ilgili doğrulama kodumuzu girdikten sonra ekle butonuna basıp işlemi gerçekleştiriyoruz.
Not: DNS kayıtlarının gerçekleşmesi zaman alabilir. Ortalama güncelleme işlemi 1-4 saat sürmektedir.
İlgili kodumuzu ekledikten sonra Google Search Console sayfasına gelip Doğrula butonuna basıyoruz
Google Search Console kaydınızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz ise "Sahiplik doğrulandı" uyarısını alırsınız. Mülke Git butonuna basıp Google Search Console aracını kullanmaya başlayabilirsiniz.
URL Ön Eki - HTML Dosyası ile Google Search Console Kaydı
DNS kaydından farklı olarak URL Ön Eki’ni girerken sitenizin birden fazla erişim varyasyonu vardır. Erişim varyasyonları aşağıda yer almaktadır;;
http://www.isimtescil.name
http://isimtescil.name
https://www.isimtescil.name
https://isimtescil.name şeklinde olabilir. Siz sitenize erişimde hangi varyasyonu kullanıyorsanız direkt olarak onu yazmalısınız.
İlgili alana Alan Adı bilgilerinizi yazdıktan sonra Devam butonuna basıyoruz. Burada karşımıza birden fazla doğrulama seçeneği çıkacaktır. Biz ise HTML dosyası ve HTML etiketi ile ekleme seçeneklerinden faydalanacağız.
Dosyayı indirin kısmında gösterilen dosyayı indirip, Filezilla ile veya cPanel > Dosya Yöneticisi kısmından sitemizin kaynak dosyaları kısmına ekliyoruz. Sitenize Filezilla ile bağlantı kurmak için https://www.isimtescil.net/bilgibankasi/ftp-ile-filezilla-uzerinden-baglant-kurlumu adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dosyayı ekledikten sonra Doğrula butonuna tıklıyoruz. Eğer işlemleri sorunsuz bir şekilde yaptıysanız aşağıda yer alan ekran ile karşılaşacaksınız.
Sahiplik doğrulandı ekranıyla karşılaştıysanız Mülke Git butonu üzerinden Google Search Console aracını kullanmaya başlayabilirsiniz.
Url Ön Eki – HTML Etiketi ile Google Search Console Kaydı
Bu doğrulama yöntemi genellikle Web geliştiricileri için önerilmektedir. Bu doğrulama yöntemi sitenizde kullandığınız yazılıma göre, hangi dosyaya ekleyeceğiniz konusunda farklılık göstermektedir. Sitenizin <head> </head> kısmına eklenmelidir.
İlgili kodu kopyalayıp ekledikten sonra Doğrula butonu ile devam ediyoruz. Wordpress alt yapısı kullanan siteler için;
Wp-admin ile sitemizin admin paneline giriş yaptıktan sonra Görünüm > Tema düzenleyici kısmından Tema üst bölümü (header.php) kısmından ekleme işlemini gerçekleştirebiliriz.
Wordpress için bir diğer yöntem ise Ftp ile sitemizin kaynak dosyalarına bağlantı kurup public_html > wp-content > themes > buradan ilgili temayı seçip header.php dosyasını açıp <head> </head> etiketleri arasına ilgili doğrulama kodunu eklemektir.
Not: Tema dosyalarınız üzerinde değişiklik yapmadan önce dosyaların varsayılan halinin yedeğini almanız önerilir.
Google Search Console Kayıt işlemlerimiz bu kadardı. Diğer arama motorlarına kayıt işlemlerine aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
Yandex Webmaster Tools Kaydı : https://www.isimtescil.net/bilgibankasi/yandex-webmaster-tools-kaydi-nasil-yapilir
Bing Webmaster Tools Kaydı: https://www.isimtescil.net/bilgibankasi/bing-webmaster-tools-kaydi-nasil-yapilir