Proxy kullanmanın faydaları nelerdir?

Sunucu 0
Paylaş:

Proxy siteleri ve ayarları ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere içeriğimizden

Proxy, DNS ayarları ve VPN programları ile aynı amaç için kullanılır, yani erişimi engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilmek. Bu yöntem aslında geride bıraktığımız 10 sene öncesinde daha popülerdi. DNS değiştirme ve VPN çok yaygın olarak kullanılmadığı için internet kullanıcıları daha sık olarak Proxy kullanarak engellenmiş sitelere girerdi. Bu kelime aslında bizim dilimizde vekil sunucu olarak kullanılıyor ve bu vekil sunucu direkt olarak erişim sağlayamadığımız sitelerle aramızda bir köprü kuruyor.

2008 senesini hatırlayacak yaştaysanız, Youtube engellemesini de hatırlarsınız. Bu dönemde pek çok kişi bu vekil sunucuları kullanarak Youtube’a erişim sağlamaya çalışıyordu. Bunlara örnek olarak KTunnel ve VTunnel gibi siteler verilebilir. Peki, nasıl yapıyorduk? Sanki internette tarayıcı kullanıyormuşuz gibi bu siteleri kullanıyorduk. Önce KTunnel ya da VTunnel’a giriyor, buradaki adres yazma çubuğunu tarayıcı gibi kullanarak vekil sunucu yardımıyla istediğimiz engellenmiş siteye erişim sağlıyorduk.

Proxy kullandığımız zaman bir siteye doğrudan erişim sağlamış olmayız. Bu erişimi aslında vekil sunucu sağlar. Biz vekil sunucuya sadece girmek istediğimiz sitenin adresini veririz. Vekil sunucu bu adrese girer, adresin içeriğini alır ve bizim tarayıcımıza yönlendirir. Basit anlatım ile biz aslında o siteye girmiş olmaz, sadece o sitenin içeriğini görüntüleriz. Yasaklanan siteleri görüntülememizi sağlayan bu aracıya Proxy, yani vekil sunucu deriz. “Proxy nedir” sorusu, bu şekilde yanıtlanabilir.

Bizim engellenmiş sitelere erişim için kullandığımız bu aracının yaratılış sebebi sadece bu değildir. Bir siteye girerken IP adresinizin görüntülenmesini istemiyorsanız ya da belli bir adrese çok fazla istek gönderecek bir yazılım çalıştırıyorsanız da bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Proxy bir aracıdır, ancak bir siteye onun aracılığıyla girdiğimizde, bir vekilden ziyade, bir ana makine olarak çalışır. Bizim yerimize bağlantıyı kurar, kendi adresiyle o bağlantıda bulunur ve bizim görmek istediğimiz içeriği bizim tarayıcımıza gönderir. Bu sayede herhangi bir internet sitesine erişim sağlarken kimliğimizi gizli tutabiliriz. Çünkü karşı taraf bizim kimlik bilgilerimizi değil, Proxy’nin kimlik bilgilerini görür.

Proxy sunucularının birbirinden farklı türleri vardır. Bunların bazıları; http, ssl, socks, web ve transparan proxy sunucularıdır. Şimdi gelelim bu sunucuları kullanmanın faydalarına.

Proxy kullanmanın faydaları nelerdir?

  • IP adresiniz gizli kalır. Erişim sağladığınız web sitesi sizin IP adresinizi değil, kullandığınız vekil sunucunun IP adresini görebilir. Eğer internette kimliğiniz görüntülenmeden dolaşmak istiyorsanız, vekil sunucu sizin için doğru çözümdür. Unutmayın, IP adresi sizin hangi ülkede, hangi şehirde olduğunuzu ortaya koyar. Bu anlamda adeta bir posta kutusu gibi çalışır. Hackerlardan korunmak istediğiniz durumlarda IP adresinizi gizleyerek hareket etmeniz daha doğru olacaktır.
  • Engellenmiş içeriklere erişim sağlayabilirsiniz. Bugün pek çok internet sitesi, sübjektif zararları nedeniyle engellenebiliyor. Aynı durum sosyal ağlar için de geçerli. Bazı durumlarda bilgi kirliliğinin önlenmesi için sosyal ağlara erişim engellenebiliyor. Böyle durumlarda özellikle mesleği sosyal medya olan kişiler zorluk çekiyor. Geçmiş dönemde vekil sunucunun en çok kullanılma sebeplerinden biri buydu. Ancak günümüzde bu amaç için daha çok VPN servisleri kullanılıyor.
  • Yükleme süreleri azalabilir. Çünkü vekil sunucu, yüklediği içerikleri önbelleğe alır. Önbelleğe alınmış bir siteye erişim sağlamak istediğinizde, daha hızlı yükleme süreleriyle karşılaşabilirsiniz.
  • Kötü amaçlı web siteleri filtrelenebilir. Vekil sunucu bir sitenin tehlikeli olduğunu düşündüğünde, kullanıcıların bu siteye girmesini engelleyebilir ya da bu sitelerden gelebilecek kötü amaçlı herhangi bir yazılım sizin cihazınız yerine vekil sunucuya bulaşabilir. Ancak bunun ihtimal dahilinde olduğunu unutmayın ve internette dolaşırken antivirüs programınız ile güvenlik duvarınızın her zaman çalışır halde olduğundan emin olun.
ETİKETLER: Proxy DNS VPN IP