Sohbet Robotu Chatbot Nedir?
Yapay zekanın her geçen gün gelişimi, chatbot teknolojisini de hayatlarımıza soktu. Günümüzde Whatsapp, Skype, Slack gibi mesajlaşma uygulamalarının kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. İşletmelerde çeşitli görevleri yerine getirmek için insan konuşmalarını taklit eden sanal sohbet robotları da her geçen gün daha fazla talep görmeye başlıyor. Çin üretimi WeChat sohbet robotları şimdiden tıbbi randevular ayarlayabiliyor, taksi çağırabiliyor, arkadaşlarınıza para gönderebiliyor ve hatta uçuşlar için check-in yapabiliyor.
Online chatbot teknolojisi, müşteri desteği departmanının yaptığı işi otomatikleştirerek zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor. 2020 yılında, müşteri etkileşimlerinin %85’inden fazlasının insan olmadan ele alınacağı tahmin ediliyor. Bu sohbet robotları yalnızca müşterilerin sorularına yanıt vermiyor; kullanıcılar hakkında bilgi topluyor, toplantıları organize ediyor ve şirketlerin genel masraflarını azaltıyor.
Chatbot Nedir, Ne İşe Yarar?
Chatbot, internet üzerinden insan kullanıcılarla konuşmayı simüle etmek üzere tasarlanmış bir bilgisayar programıdır. Otomatik bir iletişim sistemi olan sohbet robotu; anlık mesajlaşmalara entegre olarak işletmelerin müşterilerine daha yakın olmalarını sağlayan bir asistandır. Bu robotların muazzam hızı, müşteri sadakati kazanmaya yardımcı olur.
Neden Chatbot Kullanmalı?
Sohbet robotları kullanmanın en önemli faydaları şu şekildedir:
-
Üretkenlik: Bu robotlar bilgiye hızlı ve verimli şekilde ulaşır, kullanıcılara daha kolay yardım eder.
-
Eğlence: Kullanıcılar, bu robotların verdiği komik ipuçları ile eğlenirler.
-
Merak: Bu yenilik, insanlarda merak uyandırır. İnsanlar yenilikleri keşfetmek ve denemek isterler.
-
Girişimciler ve markalar, sohbet robotlarını müşteri ilişkilerine giderek daha fazla dahil ediyor. Bu robotlar günlük operasyona, satış sürecine ve müşteri ilişkilerine yardımcı oluyor. Alışverişi kolaylaştıran robotlar, müşteri deneyimini iyileştirerek kullanıcının aynı siteyi tekrar ziyaret etme olasılığını artırıyor.
-
Sohbet robotunun uzun bir bilgi listesi görüntülemek yerine direkt müşterinin sorusunu yanıtlaması, insanların zamanlarından tasarruf etmelerini sağlıyor. Kendini daha özel hisseden müşterinin satın alma isteği de artıyor.
-
İşletmelerin Facebook’ta kullanıcı sorularını yanıtlama oranları genellikle düşüktür. Her soruya cevap vermesi için tasarlanan bir sohbet robotu kullanıldığında işletmenin cevap oranı %100’e çıkar ve bu da işletme sayfasını ziyaret eden kullanıcılar için güven veren, pozitif bir geri bildirimdir.
-
Sohbet robotları otomatikleştirildiğinde, müşteri ilişkileri departmanının yükü azalır. Kullanıcıların çok fazla sordukları sorulara otomatik yanıtlar oluşturmak zaman ve enerji tasarrufu sağlar.
Sohbet Robotlarının Tarihi
İlk konuşma botu, 1966 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yazılmıştır. Adı Eliza olan bu robot, insanları yanlış yönlendirdiği için kullanılmaktan vazgeçildi. 90’lı yılları başında bilgisayarların düşünebilme yeteneklerini ölçümleyen Turing testi geliştirildi. Bu testin uygulanışı, birçok konuşan sohbet robotunun başarılı bir şekilde geliştirilmesini sağlamıştır. Günümüzde bu teknoloji pek çok işletme tarafından başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Farklı Chatbot Türleri
Sohbet robotları, nasıl programlandıklarına bağlı olarak iki gruba ayrılabilir: basit ve akıllı olanlar.
Basit robotlar, önceden ayarlanmış anahtar kelimelere göre çalışırlar. Komutlarının düzenli ifadeler ve analizler kullanılarak ayrı ayrı yazılması gerekir. Kullanıcı anahtar kelime kullanmazsa robot bunu anlayamaz. Bu robotlar genellikle aynı türden soruların sorulduğu siteler için uygundur. Ne zaman teslimat yapılır, kargo ücreti nedir gibi sık ve aynı soruların sorulduğu e-ticaret siteleri bu tip robotlar için uygundur.
Akıllı robotlar, kullanıcıya cevap verirken yapay zekadan destek alır. Önceden hazırlanmış komutlar yerine, robotun önerileri değerlendirilir. Ayrıca insanların söylediği tüm kelimeler daha sonraki işlemler için kaydedilir ve yapay zeka bir sonraki sohbet için kendini geliştirmeye devam eder. Söz konusu öğrenme yavaştır ve geliştirilmelidir.