Açıklama
TMCH Online Marka Koruma Programına Neden Kaydolmalısınız ?
Piyasaya her yeni domain uzantısı (gTLD) çıktığında, fikri mülkiyet hakkı ihlalleri ve siber korsanlık riskleri gibi ticari markaları tehditleri eden unsurlarda artış yaşanmaktadır. Bu durumların önüne geçmek için ICANN, doğrulanmış ticari markaları içinde barındıran merkezi bir veri tabanı oluşturmuştur. TMCH, ICANN’in yeni domain uzantısı (gTLD) programına yönelik oluşturduğu en önemli hak koruma mekanizmasıdır.
TMCH online marka koruma programı;
- Yeni çıkacak domain uzantılarında genel kayıt dönemi öncesinde tescil hakkına sahip olmanızı,
- Genel kayıt döneminde ticari markanızla ilgili domain kaydı yapanlara dair bildirim almanızı,
- Marka değerinizi dijital dünyada koruma altına almanızı,
- WIPO davalarını evraksız başlatabilmenizi sağlar.
Başvuru yapılırken gerekli olan belgeler;
(*) Bu belgelerin doldurularak diğer belgelerle birlikte tarafımıza gönderilmesi gerekmektedir.
(**) TMCH, farklı ülkelerdeki uygulamalarla uyum sağlamak amacıyla, markanın kullanıldığını gösteren çeşitli örneklerin sunulmasını kabul etmektedir. Marka Sahibi tarafından müşteri ile iletişim kurmak için kullanılan ve bu şekilde müşterinin kendisine sunulan ürün ve hizmetleri birbirinden ayırt etmesini sağlayan örnekler kullanım kanıtı olarak kabul edilebilecektir.
Kullanım kanıtı olarak kabul edilebilecek örnekler;
- Etiket veya ürüne dair ambalajlar, ya da
- Reklam ve pazarlama materyalleri (broşür, katalog, ürün kullanım kılavuzu, basın açıklamaları, ekran görüntüleri veya sosyal medya pazarlama materyalleri)
Örneklerin fiziksel kopyalarına ihtiyaç duyulmamaktadır. İlgili içeriğe dair link ve fotoğraflar kabul edilmektedir.
Kullanım kanıtı olarak kabul edilmeyecek örnekler;
- Markanın domain adında yer alması
- E-posta yazışmaları,
- Marka kullanma lisansı veya ticaret unvanında marka içeren işyeri açma ruhsatı başvuruları,
- Kartvizitler.
Gönderilen örnekler, mutlaka TPE kaydında onaylandığı şekilde tescilli markanın adının tamamını içermelidir. TMCH, tescilli markaya dair hakların kapsamı veya oluşturulacak etiketler hususunda karar mercii rolünü üstlenmez.
Sıkça Sorulan Sorular
Ticari Marka kaydının yenilenmesi için gerekenler neler?
TMCH kaydı yapılırken üç veya beş yıllık sürelerde otomatik süre uzatma işlemi tercih edilebilir. Yenileme işlemlerinde markanın devamlılığını teyit etmek amaçlı gerek duyulması halinde tekrar evrak gönderilmesi talep edilebilir. Clearinghouse kayıt işleminde marka tescil süresinin bitiş tarihi dolmak üzere ise, markanın süre yenileme yapılacağının teyidi alınır ve kayıt işlemi bu şekilde yapılır. Clearinghouse'daki ticari marka kaydı sona ermişse, marka isminin tescilini yaptırdıktan sonra sıfırdan başvuru yapılması gerekir.
Ticari Marka ile ilgili Claims bildirimi aldım, Ne yapmam gerekiyor?
Fikri mülkiyet hak stratejinize bağlı olarak en uygun hangi adımların gerektiğine karar vermelisiniz. Örneğin, söz konusu web sitesinin haklarınızı ihlal edip etmediğini belirlemek için avukatınız ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer böyle bir durum var ise UDRP veya URS için dava açmanız gerekir. WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) New gTLD Programına bağlantılı olarak tüm hak koruma mekanizmalarına genel bir bakış sunar.
Sunrise Dönemleri nedir?
Üç tür Sunrise dönemi vardır:
1- End Date Sunrise: Sunrise döneminden 60 (altmış) gün öncesinde, kayıt firmaları marka sahiplerine başlangıç ve bitiş tarihlerinin duyurusunu yapmak zorundadır. 60 (altmış) gün boyunca marka sahipleri alan adı için hak talebinde bulunabilir. Aynı alan adı için birden fazla hak talebi varsa müzayede yapılır.
2- Start Date Sunrise: Sunrise döneminden 30 (otuz) gün öncesinde, kayıt firmaları marka sahiplerine başlangıç ve bitiş tarihlerinin duyurusunu yapmak zorundadır. 30 (otuz) gün boyunca isim haklarının tescili ‘ilk gelen alır’ esasına göre yapılır. Bu nedenle start date sunrise da müzayede dönemi bulunmaz. Ancak bu döneme ender olarak rastlanır ve hak sahiplerinde kaygılara yol açar. Registrylerin yararına olan bir uygulamadır.
3- Sunrise Müzayede: Belli bir alan adı üzerine iki marka sahibinin meşru talebi olması durumunda, bu alan adları için müzayede yoluna gidilir.